Aktivsyn AB
Mineraler och vitaminer
En översiktlig sammanställning
DE VANLIGASTE MINERALBRISTERNA

ZINK - dålig aptit, sämre hudläkning, illaluktande kroppslukt, vit beläggning på tungan, hudförändringar (akne, eksem, bölder, hudsprickor, vita fläckar på naglarna, sträckmärken och bristningar efter förlossning). Zink lagras främst i ögonen och låga zinkvärden kan medföra syn förändringar och svårt att skilja på blåa och gröna nyanser. Begär efter salt och kolhydrater vanligt vid zinkbrist.

JÄRN - trötthet, energibrist, blodsockerstörningar, nedsatt mental funktion, blek hy, andfådd, dimmig syn, huvudvärk, nervositet, sömnlöshet, myrkrypningar i benen, tarmproblem. Sug efter salt vanligt vid järnbrist.

KALCIUM - muskelkramp, svårt att somna in, sköra naglar och hud/hårproblem, blödande tandkött, karies, nervositet, ryckningar i ögonlocken, domningar och stickningar i armar och ben, allergier. 

MAGNESIUM - dålig aptit, irritation, stress- och ljudkänslig, allmän svaghet, kroniskt trötthetssymtom, PMS, vaknar tidigt på morgonen, alla slags kramper, ansiktsryckningar och stelhet, nervproblem, förvirring, personlighetsförändringar. Begär efter choklad vanligt vid magnesiumbrist.

KROM - (utarmas av sockerkonsumtion) hämmar proteinsyntesen samt omsättningen av socker och fett. Är involverat i diabetes, lågt blodsocker, åderförfettning, nervösa besvär, förvirring, ögonproblem som grumlig hornhinna. Brist ger sug efter socker. 


HÄLSOFRÄMJANDE EFFEKTER HOS VIKTIGA MINERALER OCH SPÅRÄMNEN

Fosfor - Samverkar med kalcium för att bilda och bibehålla starka ben och tänder. Förstärker effekten av andra näringsämnen och finns i cellväggar.

Jod - Behövs för sköldkörtelns hormonproduktion och ämnesomsättningen.

Järn - Avgörande för bildning och funktion hos de röda blodkropparna. Viktigt för hjärnans funktion. 

Kalcium - Nödvändigt för att utveckla och bibehålla skelett och tänder. Medverkar vid blodets koagulering, muskelarbete, nervsignaler, hormoner och enzym.

Kalium - Reglerar hjärtslag och vätskebalans och hjälper musklerna att dra ihop sig. Behövs för hormonbalans och nervsignaler. (Natrium uträttar ungefär samma saker och är lika viktigt.) Kisel - Krävs för benbildning, kollagenets tredimensionella struktur, hudens och blodkärlsväggarnas elasticitet, samt sårläkning. 

Kobolt - Stimulerar bildningen av röda blodkroppar.

Koppar - Behövs för normal bildning av röda blodkroppar och bindväv. Fungerar som en katalysator som lagrar och frisätter järn till hemoglobinet. Väsentligt för bildningen av myelin (fettskidan) runt nerverna och för hormoners funktion, speciellt östrogen.

Krom - Hjälper till vid nedbrytningen av glukos och reglerar blodsockerhalten.   

Magnesium - Aktiverar över 100 enzymer och hjälper nerver och muskler att fungera. Behövs för att få ett öppet sinne.

Selen - Ingår i ett viktigt antioxiderande enzym. Väsentligt för normal tillväxt och utveckling.

Svavel - Behövs för muskelprotein och håret. Deltar i kroppens avgiftning. 

Zink - Väsentlig del i mer än 200 enzymer som är inblandade i matsmältning, ämnesomsättning, fertilitet och sårläkning. Viktig i huden och för hjärnans perception av omvärlden. 


Hälsofrämjande effekter hos vitaminer

Vitamin A -
Viktigt för ögats funktion, behövs för funktionsdugliga cellmembran, viktigt för huden och stärker slemhinnorna, förbättrar immunförsvaret, befrämjar matsmältningen, ger balans mellan könshormonerna, krävs för leverns avgiftning av fettlösliga gifter och sänker förhöjda kolesterolvärden.

Betakaroten - Ett förstadium till vitamin A som har samma effekter men även fungerar som antioxidant: skyddar mot cellskador (speciellt på DNA och membran).

Vitamin B - Det finns en hel grupp av B-vitaminer som behövs för en rad viktiga funktioner i kroppen såsom omsättningen av kolhydrater, fett och protein, celldelning, immunförsvar, antioxidation, matsmältning, nerv- och hormonfunktion. 

Folsyra - Är särskilt betydelsefullt för proteinomsättningen och därför synnerligen viktigt under graviditeten, krävs för normalt näringsupptag genom tarmen, avgörande för cellförnyelsen i vävnaderna, nödvändigt för läkningsprocesser, friskt hår och hud samt viktigt för bildandet av vita och röda blodkroppar.

Vitamin C - Stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot förkylningar, influensa, infektioner och cancer, krävs för proteinsyntesen, motverkar för tidigt åldrande, befrämjar hälsa i ben, kollagen vävnad, tänder och gom.

Bioflavonoider - Kallas också vitamin C2, behövs för att kroppen ska kunna ta upp och använda vitamin C på rätt sätt, är antiinflammatoriska och antioxidanter. 

Vitamin D - Förbättrar upptag, transport och användning av kalcium och fosfor, vilket är viktigt för ben- och tandbildning, upprätthåller ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag, viktigt för sköldkörteln och blodets koagulering.

Vitamin E - Bevarar cellmembranens integritet, är en viktig antioxidant, upprätthåller prostaglandinsyntesen och förbättrar oxidationen i cellerna.   

Vitamin F - Essentiella fettsyror som behövs för cellerna och hälsan, bidrar till att hålla cellmembranen smidiga och skapa elektrisk laddning mellan membranets insida och utsida, styr tillväxt, vitalitet och mentalt tillstånd, behövs för en frisk, smidig hud och starka tänder, viktigt för oxidationen i cellerna och nödvändigt för bildandet av hormoner till inflammatoriska processer och bibehållande av normalt blodtryck. 

Vitamin H - Ämnet biotin som behövs vid nybildning och oxidation av fettsyror samt vid nedbrytningen av aminosyror. En frisk tarmflora producerar tillräckligt för att täcka vårt behov.

Vitamin K - Nödvändigt för blodets koagulering och förhindrar blödningar, är stärkande för levern och blodkärlens väggar, viktigt för en stark benstomme. En frisk tarmflora tillverkar vitamin K.